Cartea Ideala pentru Vara?


Am inceput de cinci ori raspunsul la aceasta intrebare si am ajuns la o concluzie: pentru mine toate cartile sunt ideale pentru vara. De obicei, cand vine vara, am deja multe carti adunate din timpul anului care trebuie citite, din toate genurile: contemporane, fantasy, distopice, young-adult, adult, new adult, etc. Asa ca citesc cam de toate vara: complexe, simple, intunecate, amuzante, pline de drama. Tu numeste pentru ca eu le citesc. Totusi, sunt predispus sa citesc mai multe carti contemporane in aceasta perioada decat in restul anului. Carti amuzante, usoare, putin cam clichee, romantice, cu adolescenti pusi serios pe treaba de a isi crea niste amintiri memorabile. Pur si simplu mi se par mai atractive vara. In special cele in care actiunea are loc intr-o locatie interesanta: Anglia, Franta, America Centrala, etc. Ador sa citesc pe timpul verii romane ce contin road trippin'. Ma fac sa imi doresc sa pot sa imi pun un rucsac in spate si sa ma duc sa explorez. Cam asta simbolizeaza pentru mine vara, o aventura in necunoscut.

Noi de ce citim? Voi de ce cititi?


Trebuie sa citim pentru largirea orizontului personal. Asa vom descoperi povesti de dragoste mult mai frumoase si tragice decat cea a lui Romeo si a Julietei, aventuri mai sufocante si bulversante decat cele ale lui Sherlock Holmes sau chiar memorii mai amuzante decat povestirile din copilarie ale lui ion Creanga. Astfel invatam ca un clasic poate fi citit de nenumarate ori, de fiecare data descoperind alte laturi ale intrigii, ca poetii simbolisti aveau pasiuni ascunse pentru subsantele halucinogene si asa mai departe. Ni se intampla fiecaruia sa mergem la un eveniment, la o petrecere sau la o intalnire si sa epuizam subiectele de discutie la un moment dat. Moment trist, dupa parerea mea. Se intampla pentru ca nu putem gasi un partener de discutie care sa ne antreneze in mod continuu intr-o discutie despre ce carti am mai citit in ultimul timp. 


Am cautat din ce in ce mai multi interlocutori de acest gen dar am gasit foarte putini. Cititi carti pentru a putea purta o discutie inteligenta cu orice persoana, pentru a putea dovedi ca citind vei interactiona mult mai bine cu persoanele din jur, pentru a fi capabil sa intreti o discutie ca atare, cu un ton potrivit si cuvintele adecvate. Am preferat sa las acest punct la urma data fiind semnificatia sa. Este vorba de cititul de placere, pentru sinele nostru interior. Un om care citeste este unul implinit. Prefer sa citesc zece pagini inainte de masa in loc sa deschid calculatorul si sa navighez fara rost pe internet, prefer sa citesc o suta de pagini inainte sa adorm in loc sa deschid televizorul la emisiuni ilogice. Citim pentru noi, pentru sufletul si spiritul nostru. Ne bucuram de zilele ploioase stand in casa, chititi sa devoram o carte din placere.