Care este Problema cu Primarii?


Modul in care se face politica la noi in tara pare desprins uneori din scenariile SF. Fara sa intru in discutii precum administrarea bugetelor sau numirea unor persoane competente in functii, o sa vorbesc in acest articol despre modul in care sunt alesi primarii oraselor si satelor din tara noastra. Pentru ca traim intr-o democratie aproape veritabila, poporul este cel care isi alege conducatorii, iar acest drept ne este asigurat prin constitutie. De asemenea, tot in constitutie este reglementat dreptul oricarui om de a fi ales, ceea ce inseamna ca oricine poate candida, fara niciun fel de pregatire. Bineinteles, sa ai o sansa cat de mica pentru ca cineva sa afle ca tu candidezi, ai nevoie de un buget considerabil pentru campanie. Cu alte cuvinte, daca esti un candidat independent e treaba ta cum strangi sumele mari de bani de care ai nevoie. Oricum, problema principala a primarilor din Romania este ca nu sunt destul de bine construiti si nici indeajuns de educati pentru a rezista tentatiei de a face vreo mare invarteala. Avand in vedere toate sumele care se perinda pe sub ochii lor, nu vad de ce ne-ar mira faptul ca majoritatea primarilor ajung sa fie anchetati mai nou de catre instantele autorizate in legatura cu faptele de coruptie din trecut. Vorbim de bani luati de la bugetul de stat, precum si de mite, pomeni, atentii si alte lucruri de genul acesta. In concluzie, oamenii ar trebui sa fie mult mai atenti la persoana pe care o investesc intr-o functie publica deoarece acest lucru le influenteaza in mod concret absolut tot viitorul. Mai mult sau mai putin ce-i drept, dar tot intr-o proportie destul de mare. Cu alte cuvinte, incercati sa nu mai votati pe pomeni electorale de care oricum nu aveti nevoie si, cand mergeti la vot, faceti ca efortul sa merite!

De ce Se defecteaza Masinile Romanilor


Stim deja ca romanii cheltuiesc foarte multi bani atunci cand isi cumpara o masina, dar parca le este din ce in ce mai greu sa le si intretina. De foarte multe ori se intampla ca reparatiile unei masini sa coste atat de mult incat oamenii sa nu-si mai permita nici macar accesoriile de baza de care au nevoie pentru a circula legal, accesorii auto precum triunghiul sau vesta reflectorizanta. Desi este si problema soferului care poate fi nechibzuit uneori in ceea ce priveste cheltuielile si administrarea propriului buget, drumurile proaste sunt de cele mai multe ori principala cauza a stricaciunilor care apar la masini. Orice sofer profesionist stie ca infrastructura drumurilor a fost dintotdeauna o problema pe aceste meleaguri si tocmai de aceea tindem sa credem ca vina este de fapt a tuturor. Daca parcurgem o distanta de minim 100 de km intr-o zi de lucru este destul de greu sa nu intalnesti un echipaj de muncitori care repara un drum. 


Ce spune acest lucru despre noi? Nimic mai mult decat faptul ca nu stim sa pastram ce avem sau ca pur si simplu nu facem lucrurile cum trebuie inca din prima instanta. Daca am fi mai atenti atunci cand investim in ceva astfel incat acea investitie sa ne acopere nevoile pe termen lung, sunt convins ca s-ar schimba foarte multe lucruri din viata noastra cotidiana in bine. Din pacate, acest lucru nu o sa se schimbe prea curand fiindca deja vorbim de educatie si de schimbarea unei mentalitati colective in care s-a inradacinat ideea de autosuficienta si omniscienta. Cu alte cuvinte, putem spune ca romanul este genul de om care, decat sa incerce sa pastreze ceea ce are deja, prefera sa invete cum sa repare acel lucru si sa ramana blocat in acest cerc vicios, inchis, pentru totdeauna.